chleb

Problemy zdrowotne związane ze spożyciem glutenu dotyczą coraz większej liczby osób. Nadwrażliwość organizmu na spożycie glutenu doprowadza do wielu skutków ubocznych jego spożycia, dlatego wiele osób decyduje się na jego odstawienie. W takiej sytuacji można zastanawiać się, czym zastąpić pieczywo. Otóż istnieje chleb bez glutenu, który pozwoli na przygotowanie pysznych kanapek i pozytywnie wpłynie na zdrowie. Dlaczego warto się na niego zdecydować? O tym będzie nasz artykuł.

Chleb bez glutenu – z czego jest wykonany?

Chleby bezglutenowe stworzone są z mąk bezglutenowych, które wyróżniają się niesamowitym smakiem i wartościami odżywczymi. Chleby te są niezwykle smaczne oraz posiadają piękny zapach i smak. Brak glutenu sprawia, że pieczywo to wygląda nieco inaczej niż tradycyjnej wyroby piekarnicze, a wszystko za sprawą jego właściwości, które odpowiadają za wilgotność, pulchność i elastyczność. Mimo wszystko chleb bez glutenu jest smaczny i z powodzeniem może zastępować tradycyjne pieczywo. Przyrządzany jest z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, a także z prosa czy amarantusa. 

Dlaczego warto wybierać chleb bez glutenu?

Chleb bez glutenu to idealna opcja dla osób, które muszą lub chcą zrezygnować ze spożycia glutenu. Najczęściej są to osoby, które po zjedzeniu glutenu odczuwają wiele przykrych dolegliwości lub chorują na celiakię. Chleby bez glutenu pozwalają na spożycie pieczywa, bez konieczności całkowitej modyfikacji diety. W końcu my Polacy uwielbiamy pieczywo, a całkowita rezygnacja z jego spożycia wiąże się często z wieloma wyrzeczeniami. Kupując chleb bez glutenu można cieszyć się jego smakiem i zdrowym wpływem na organizm. Taki chleb pakowany jest specjalistyczne folie, dzięki temu jest świeży przez długi czas. Do wyboru jest wiele opcji smakowych, dzięki temu nigdy się nie znudzi, a śniadania i kolację zawsze będą smaczne i zdrowe. Chleb bez glutenu, ze względu na swój skład jest niezwykle cennym źródłem błonnika pokarmowego. Wiele z nich zawiera również witaminy i minerały. Sięgając po chleby bez glutenu można wiedzieć, że są one bardziej kaloryczne, dlatego szybciej dają uczycie sytości. To zdrowie samo w sobie i możliwość szybkiej poprawy samopoczucia. W końcu gluten wpływa na układ pokarmowy, a także cerę i wiele innych narządów. Nietolerancja glutenu jest często mylona z nadwrażliwością jelita. Okazuje się, że wystarczy jedynie wyeliminować glutenu i wiele problemów przestaje istnieć.