Niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni jest oczywiście nóż, ale na jednym nie należy poprzestawać. Najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie dobrej jakości zestawu, na który składać będą się różne rodzaje noży kuchennych, dzięki czemu zawsze będziemy mieć pod ręką to, czego potrzebujemy w danym momencie. Inny nóż sprawdzi się do krojenia chleba, filetowania mięsa, siekania warzyw itd. Jak dobrać właściwy nóż kuchenny?
To należy mieć na uwadze podczas wybierania noża kuchennego
Noże kuchenne to przyboru wielozadaniowe, którymi wykonujemy przeróżne czynności w typu krojenie, nacinanie, obieranie, filetowanie itd. Muszą one być wobec tego niezawodne, abyśmy bezproblemowo wykonali szybko i sprawnie każde zadanie za ich pomocą. Na rynku dostępnych jest cała masa noży kuchennych i to nie tylko tych uniwersalnych, ale też o konkretnym przeznaczeniu. Warto mieć to na uwadze przy ich wyborze. Poszczególne modele różnią się ostrością, twardością, rozstawieniem ostrzy designem czy wielkością. Nóż szefa kuchni poznamy po relatywnie dużym, szerokim ostrzu. Idealnie nadaje się do mięsa, warzyw, owoców. Jest też nóż do obierania z lekko wykrzywioną końcówką, niewielkich rozmiarów. Do krojenia pieczywa wspaniale sprawdza się nóż z wąskim i ząbkowanym ostrzem. Te do filetowania są bardzo wąskie i mają spiczastą końcówkę. W sprzedaży znajdują się nawet noże do sera, które posiadają specyficzne otwory w ostrzu, drobne ząbki i rozdwojoną końcówkę.
Przy wybraniu noża kuchennego zawsze trzeba mieć na uwadze to, z jakiego materiału został on wykonany. Najlepszym wyborem będą noże kute, zrobione ze stali węglowej lub nierdzewnej. Godny polecenia jest także nóż tytanowy i ceramiczny. Jeśli fundusze na to pozwalają, to idealnym wyborem będzie nóż kuchenny ze stali damasceńskiej. Cechuje się ogromną trwałością, ostrością, odpornością na wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne. Wybierając nóż, należy zwrócić uwagę także na parametry dotyczące wygody użytkowania, ostrości i twardości ostrza. Jeśli szukamy noża z naprawdę solidnym ostrzem, to poziom twardości jego ostrza powinien mieć wartość ponad 50 HRC.
Artykuł powstał we współpracy z https://www.sklep-faktoria.pl/kategoria-produktu/noze-kuchenne/