Słodkie babeczki to świetny pomysł na szybki deser lub słodki poczęstunek dla gości. Zamiast klasycznych wypieków proponujemy mocno czekoladowe muffinki z wypełnione puszystym nadzieniem. Nasz przepis zawsze się udaje, jest prosty i szybki, a efekt na pewno Cię zaskoczy. Zobacz, jak krok po kroku przygotować muffinki ze słodką niespodzianką w środku!
Muffinki czekoladowe – przepis
Szybkie desery wcale nie muszą być nudne, co udowadniają proponowane przez nas babeczki. Lista składników ogranicza się do łatwo dostępnych produktów, a przygotowanie całości nie zajmie Ci więcej niż 40 minut. Muffinki są puszyste jak pancakes czekoladowe i wilgotne jak klasyczne brownie, a przy tym skrywają w sobie słodką niespodziankę. Do realizacji przepisu będziesz potrzebował miksera, foremek lub papilotek i piekarnika z termoobiegiem.
Lista składników:
- 250 g mąki pszennej lub tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 g cukru,
- 2 jajka,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 200 ml maślanki,
- 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej E.Wedel.
Składniki na nadzienie:
- 150 g serka mascarpone,
- 20 g cukru,
- tabliczka białej czekolady E.Wedel.
Zamiast serka mascarpone możesz użyć ricotty lub zmielonego twarogu. Jeżeli chodzi proponowaną przez nas wersję muffinek czekoladowych, przepis na ciasto i nadzienie zrealizujesz błyskawicznie. Możesz więc wcześniej nastawić piekarnik, aby się nagrzał do 180 stopni.
Przygotowanie – krok po kroku
- Czekolady gorzkie rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do dużej miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko wymieszaj.
- W osobnym naczyniu połącz ze sobą jajka, olej i maślankę.
- Do suchych składników przelej masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj przy użyciu miksera aż powstanie jednolita konsystencja.
- W osobnej misce utrzyj serek i cukier. Dodaj do nich drobno posiekaną białą czekoladę i połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Wyłóż ciasto tak, aby sięgało do połowy wysokości foremek. Na to nakładaj łyżkę nadzienia z serka, a resztę ponownie przykryj ciastem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Po ostygnięciu muffinki są gotowe do jedzenia. Smacznego!