Muffinki ze słodką niespodzianką

Słodkie babeczki to świetny pomysł na szybki deser lub słodki poczęstunek dla gości. Zamiast klasycznych wypieków proponujemy mocno czekoladowe muffinki z wypełnione puszystym nadzieniem. Nasz przepis zawsze się udaje, jest prosty i szybki, a efekt na pewno Cię zaskoczy. Zobacz, jak krok po kroku przygotować muffinki ze słodką niespodzianką w środku!

Muffinki czekoladowe – przepis

Szybkie desery wcale nie muszą być nudne, co udowadniają proponowane przez nas babeczki. Lista składników ogranicza się do łatwo dostępnych produktów, a przygotowanie całości nie zajmie Ci więcej niż 40 minut. Muffinki są puszyste jak pancakes czekoladowe i wilgotne jak klasyczne brownie, a przy tym skrywają w sobie słodką niespodziankę. Do realizacji przepisu będziesz potrzebował miksera, foremek lub papilotek i piekarnika z termoobiegiem.

Lista składników:

  • 250 g mąki pszennej lub tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 200 ml maślanki,
  • 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej E.Wedel.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g serka mascarpone,
  • 20 g cukru,
  • tabliczka białej czekolady E.Wedel.

Zamiast serka mascarpone możesz użyć ricotty lub zmielonego twarogu. Jeżeli chodzi proponowaną przez nas wersję muffinek czekoladowych, przepis na ciasto i nadzienie zrealizujesz  błyskawicznie. Możesz więc wcześniej nastawić piekarnik, aby się nagrzał do 180 stopni.

Przygotowanie – krok po kroku

  1. Czekolady gorzkie rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko wymieszaj.
  3. W osobnym naczyniu połącz ze sobą jajka, olej i maślankę.
  4. Do suchych składników przelej masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj przy użyciu miksera aż powstanie jednolita konsystencja.
  5. W osobnej misce utrzyj serek i cukier. Dodaj do nich drobno posiekaną białą czekoladę i połącz ze sobą wszystkie składniki.
  6. Wyłóż ciasto tak, aby sięgało do połowy wysokości foremek. Na to nakładaj łyżkę nadzienia z serka, a resztę ponownie przykryj ciastem.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Po ostygnięciu muffinki są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Dodaj komentarz