pizza

Można spierać się o to, który przepis na pizzę jest najlepszy. To włoskie danie zawojowało cały świat, więc nic dziwnego, że powstało bardzo wiele jego odmian. Każdy może mieć zupełnie inny gust, jeśli chodzi o to danie, ale wszyscy zgodzą się, że je uwielbiają – w tym właśnie tkwi jego siła! Poznaj kilka odmian pizzy i przygotuj swoją ulubioną w domowym zaciszu!

Domowa pizza – szybko i smacznie!

Domowa pizza nie jest formalnie jej oddzielnym rodzajem, ale można powiedzieć, że jej przyrządzenie różni się od innych. Po pierwsze, nie trzeba przejmować się kwestia autentyczności – dodać możemy dokładnie to, co lubimy. Po drugie, to świetny punkt początkowy, aby rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pizzy!

Prosty przepis na pizzę, którą wykonamy w domowej kuchni, znaleźć można np. na stronie Kaufland. Znajduje się tam również lista niezbędnych do jej przygotowania składników, co dodatkowo ułatwi sprawę. Jeśli stawiasz dopiero kroki na drodze do zostania mistrzem pizzy, to trudno o lepszą okazję do rozpoczęcia kulinarnych przygód!

Przepis na pizzę włoską

Właściwie nie istnieje jeden przepis na pizzę włoską – zamiast tego możemy mówić o kilku tradycjach przyrządzania tego dania, które związane są z poszczególnymi miastami lub regionami. Które z nich są najciekawsze i najpopularniejsze?

Pierwotnie pizza wywodzi się z Neapolu, gdzie Włosi nastawieni są najbardziej tradycjonalistycznie w stosunku do jej przygotowywania. Honorują jedynie niewielką liczbę dodatków, preferując klasyczne kompozycje, takie jak Marinara i Margherita. Ciasto na prawdziwą pizzę neapolitańską powstaje z włoskiej mąki o sile od W290 do W390, a później wypiekane w wysokiej temperaturze ok. 450°C. Dzięki temu uzyskuje charakterystyczną, ciągnącą się konsystencję.

Innym rodzajem włoskiej pizzy jest pizza romana. Do stworzenia ciasta w stylu rzymskim wykorzystuje się mąkę o niższej sile, nawet W180; temperatura pieczenia wynosi z kolei około 350°C. Pizza przygotowana w tym style posiada zwykle więcej składników i chrupkie ciasto, będące ulubionym przysmakiem wielu jej fanów.

Amerykański styl, czyli przepis na pizze na grubym cieście

Nacje inne niż Włosi często posiadają swoje przepisy na pizze, ale żadna z nich nie przywiązuje do tego dania tyle wagi, co Amerykanie. Ich najbardziej charakterystycznym pomysłem jest pizza na grubym cieście, wywodząca się z Chicago.

Pierwszą dużą różnicą w stosunku do włoskich odpowiedników jest grubość ciasta – jest ono wyrośnięte, dzięki dużej dawce drożdży. Pizza chicagowska pieczona jest w piekarniku, w głębokiej patelni, co pozwala na prawidłowe i równomierne przygotowanie. Druga odmienność polega na sposobie układania dodatków. Oryginalna wersja posiada ser mozzarella na samym dole, później warstwę dodatków pokroju kiełbasy i warzyw, a na górze sos pomidorowy.

Wypróbuj różne rodzaje pizzy, a z pewnością szybko znajdziesz swoją ulubioną. Najważniejsze to trzymać się przepisu i zaopatrzyć w dobrej jakości produkty – reszta jest kwestią praktyki!