śruta sojowa

Pełnotłuste nasiona soi, które nazywane są również ześrutowanymi, mogą być stosowane w mieszankach przeznaczonych dla tuczników oraz warchlaków. Musimy jednak być bardzo ostrożni przy karmieniu loch oraz ich potomstwa. Te właśnie nasiona będą doskonałym uzupełnieniem dla pasz białkowych, ponieważ są źródłem wysoko przyswajalnego białka. Dzięki temu mogą przynieść doskonałe korzyści, zarówno jeżeli chodzi o poprawę zdrowia, przyrost masy ciała zwierzęcia, ale również mogą przynieść realne korzyści finansowe. 

Śruta sojowa poekstrakcyjna

Jeżeli chcemy odpowiednio karmić nasze bydło, drób i inne zwierzęta hodowlane, to koniecznie musimy pamietać o tym, że muszą one stawać odpowiednią ilość składników mineralnych. Do tego, ich dieta powinna odpowiadać zapotrzebowaniu energetycznemu. Poekstrakcyjna śruta Aptranszawiera niezbędne białko, a ponadto w jej składzie znajdziemy liznę i tryptofan w ogromnej ilości. W takiej właśnie paszy, znajdziemy także białko by-pass, a więc peptydy, które nie ulegają rozkładowi w żwaczy. Śruty poekstrakcyjne, są uzyskiwane przy ekstrakcji oleju z nasion oleistych, a więc w tym przypadku soi. Żeby móc uzyskać produkt końcowy, to musi zostać ona poddana obróbce chemicznej z wykorzystaniem rozpuszczalników, takich jak na przykład heksan. Dzięki tej właśnie obróbce, spadają wartości smakowe. 

Śruta poddana ekstruzji

Ekstruzja, jest to proces który znacznie zmniejsza w nasionach soi ilość substancji antyżywieniowych, takich jak na przykład kwas fitynowy, białka antygenowe, lektyny, oligosacharydy, czy też inhibitory trypsyny i chymotrypsyny. Mikronizacja, tak samo jak ekstruzja, znacznie zmniejsza zawartość substancji antyżywieniowych, a co za tym idzie udział nasion poddawanych ekstruzji, może być w mieszankach wyższy, aniżeli w przypadku śruty poekstrakcyjnej. Ma ona również zdecydowanie większe walory smakowe, a dodatkowo znacznie zwiększa masę zwierząt. Już po krótkim okresie stosowania, z całą pewnością zauważymy wyraźną poprawę masy ciała, jak również wielkość hodowanego bydła, drobiu, czy też innych zwierząt. Tym, co wyróżnia śrutę ekstradowaną, jest wysoki stopień przyswajalności w procesie trawienia u zwierzęcia, co wiąże się również z oszczędnościami. Przyswajalność białka wynosi 95 procent, natomiast ilość wody, to około 5 – 10 procent. Niektórzy sprzedawcy mają również w swojej ofercie śrutę sojową ekologiczną. Takie rozwiązanie oczywiście będzie nieco droższe, ale pasza, która powstała w procesie ekstruzji cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród hodowców, którzy prowadzą gospodarstwo ekologiczne.