Typowa książka dietetyczna obiecuje ujawnić tajemnicę na temat pozbywania się zbędnego tłuszczu, o której dotychczas nikt nie powiedział. Wielu autorów gwarantuje, że dzięki łatwemu do wykonania i bezbolesnemu planowi tłuszcz w końcu natychmiast się rozpuści i zniknie. Często słyszymy opowieść o osobistej walce i przemianie autora. Z głębokiej ciemności wychodzi światło, moment osobistego objawienia, kiedy autor wyjaśnia, jak natknął się na radykalną prawdę, która zainspirowała jego dietę. Rekomendacje celebrytów są widoczne, podobnie jak anegdoty od przeciętnych ludzi, którzy rzekomo odnieśli sukces po tym wspaniałym nowym programie.
Jednak w medycynie opartej na dowodach anegdoty są uważane za najniższą formę dowodów, ponieważ mogą być wyselekcjonowane lub w inny sposób niereprezentatywne dla szerszego doświadczenia. W świecie książek dietetycznych przedstawia się je jako ostateczny dowód.
Rzeczywiście, jeśli autor potrafisz wymyślić wystarczająco atrakcyjną dietę, te książki wydają się być realnymi planami szybkiego wzbogacenia się. Według Nielsen BookScan co roku w samych Stanach Zjednoczonych sprzedaje się około 5 milionów książek dietetycznych — około połowy książek z całej kategorii zdrowia i fitnessu. Natomiast książek o ogrodnictwie sprzedano około miliona sztuk. To tylko jeden segment przemysłu dietetycznego, który w jest wyceniany na 60 miliardów dolarów, co odpowiada wielkości przemysłu zoologicznego i kosmetycznego.
Dietetyka – książki opracowane przez lekarza czy celebrytę?
Ludzie czerpiący zyski z naszych nieszczęść nie są wynalazkiem naszych czasów. Już w XVIII wieku odchudzanie stawało się przedsięwzięciem komercyjnym. Opinia publiczna była już zainteresowana dietami celebrytów, a lekarze dostrzegli potencjał, by handlować ludzkim pragnieniem bycia szczupłym.
Lekarze nadali dietom autorytet nauki, a ludzie nadawali im jeszcze większą wartość, większą wiarygodność.
Ponad sto lat później nadal to robią. W 2015 roku najlepiej sprzedającą się książką o diecie była Dieta 20/20 dr Phila, który nie jest lekarzem ani nawet licencjonowanym psychologiem.
Dlatego warto sięgać po książki o dietetyce, które znalazły się na półkach księgarni Medicon. Formuła pozostaje w dużej mierze taka sama, bo nikt nigdy nie wymyśla niczego nowego. Te książki i ich autorzy po prostu naprawiają to, co było wcześniej i pakują to nieco inaczej. Nikt nie ma magicznej kuli na otyłość i prawdopodobnie taka w ogóle nie istnieje. Niedawno lekarze sprzedawali diety poprzez książki z wielkim sukcesem finansowym. Jest monopol niskowęglowodanowy dr. Atkinsa, dieta dr Sears’s Zone, brzuch pszeniczny dr. Davisa, zbożowy mózg dr. Perlmuttera i 5:2.
Krytyk książek o diecie i autor Alan Jay Levinovitz twierdzi, że te książki przyczyniają się do naukowego analfabetyzmu, zaciemniając proste prawdy o tym, jak żyć zdrowym stylem życia, poradami na temat superfoods i skomplikowanymi przepisami. Według niego, książki wydawane przez celebrytów przepychają teorie, hipotezy, plany, które nigdy nie przeszły naukowego przeglądu. Wiele przedstawianych w różnych książkach diet było przedmiotem negatywnych opinii naukowych, ale nie cała nauka w książkach dietetycznych jest błędna.
Właściwa książka powinna zawierać wiedzę lekarską
Książki dietetyczne pisane przez lekarzy są z reguły bardziej rozsądne niż inne. Często nie zalecają one konkretnego schematu, ale twierdzą, że jedyna dieta, która może zadziałać, to w rzeczywistości zmiana stylu życia, która będzie trwała przez wiele, wiele lat – tak twierdzi prawie każdy ekspert w dziedzinie odchudzania i otyłości, z którym warto porozmawiać. Dietetyka książki zawiera wiele rozsądnych zaleceń. Twierdzi, że gdyby ludzie po prostu zapomnieli o kaloriach i stosowali zdrową dietę o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu, mogliby w końcu schudnąć. Nawet krytycy zgadzają się, że ten plan ostatecznie doprowadziłby do odchudzania. Ale o to chodzi: większość ludzi wie, że nie powinno jeść dużo pączków i ciastek. Wiedzą, że zamiast tego powinni jeść więcej owoców i warzyw. Ale wielu nie może trzymać się tego schematu żywienia z wielu powodów społecznych i środowiskowych, których większość książek o diecie nie chce przedstawiać, bo taka wiedza jest niepopularna.