piekarnia

Pieczywo to w wielu polskich domach nieodłączny element rozmaitych posiłków. Każdemu, kto ma dzieci, zależy na podawaniu im jak najlepszych wyrobów, które będą nie tylko sycić, ale dostarczą też cennych składników odżywczych.

Kiedy do diety dziecka wprowadzić pieczywo?

Pieczywo jest wprowadzane do jadłospisu przeważnie po ukończeniu przez dziecko 10. miesiąca życia, niemniej w praktyce to bardzo indywidualna kwestia. Początkowo zaleca się  białe pieczywo z mąki oczyszczonej, ponieważ nie stanowi ono obciążenia dla wrażliwego układu pokarmowego malucha. Dzieciom powyżej 1. roku można już podawać wyroby z mąki z pełnego przemiału, a więc np. chleb graham czy pytlowy. Wiek pociechy to ważne kryterium wyboru pieczywa.

Dobre pieczywo dla dzieci – czyli jakie?

Jak podkreślają pracownicy Piekarni Grzybki, o jakości pieczywa decyduje szereg czynników. Przede wszystkim powinno być ono świeże, ale równie istotny jest termin ważności. Obowiązuje tu prosta zasada: im jest on krótszy, tym lepiej. Warto więc dokładnie sprawdzić, co konkretnie oferuje dana piekarnia. Wawer to jedno z miejsc w Warszawie, gdzie wspomniana powyżej piekarnia prowadzi działalność – jej wyroby cieszą się dużą popularnością w stolicy. Przy wyborze pieczywa dla dzieci trzeba też kierować się jego składem – niedopuszczalne są ulepszacze, które tylko poprawiają smak i wygląd, ale nie mają wartości odżywczych. Prosty i przejrzysty skład wyróżnia dobre jakościowo wyroby piekarnicze. Trzeba również zachować czujność w kwestii nazw, które niekiedy bywają mylące, np. nierzadko jest tak, że bułka sprzedawana jako żytnia zawiera domieszkę białej mąki pszennej.

Decydując się na zakup pieczywa dla dziecka, warto też mieć na uwadze preferencje malucha. Nie każdy smak będzie dziecku odpowiadał, dlatego warto testować rozmaite opcje. Współczesne piekarnie dbają o bogactwo i różnorodność asortymentu – nieustannie wprowadzają nowości, w związku z czym każdy znajdzie produkty odpowiednie dla siebie i swojej rodziny.

Dodaj komentarz