torty okolicznościowe

Słodkie przekąski podbijają nie tylko nasze serca i kubki smakowe, ale coraz częściej także zachwycają swoim oryginalnym wyglądem. Cukiernicy prześcigają się w ofercie wyjątkowych dekoracji, które stały się elementem niezbędnym wielu uroczystości. Torty w kształcie księżniczek, zwierzątek i postaci z bajek dekorują stoły podczas dziecięcych urodzin, torty państwa młodych zawierają tradycyjną figurkę nowożeńców, ale to wcale nie koniec. Wymyślne torty pojawiają się na wieczorach panieńskich i kawalerskich, a także imprezach firmowych czy rocznicach obchodów pewnych wydarzeń. W ten sposób nawiązują do zainteresowań lub marzeń solenizantów i jubilatów, ciesząc oko, rozbawiając lub zaskakując. 

Wymyślne dekoracje i najnowsze trendy

Największym atutem tortów okolicznościowych i artystycznych jest właśnie dekoracja. Zazwyczaj spersonalizowana i dobrana do potrzeb klienta lub na specjalne zamówienie według jasno określonych wytycznych. Prawdziwym wyzwaniem jest opracowywanie wzoru na podstawie ogólnych informacji (np. tort nawiązujący do muzyki czy podróży). Takie zadania pobudzają kreatywność twórców, dzięki czemu powstają wyjątkowe, słodkie dzieła sztuki. Jeśli chodzi o dekoracje, to ważną rolę odgrywa tutaj także aktualne moda. Cukiernicy zobowiązani są śledzić najnowsze doniesienia w branży, by nadążać za aktualnymi trendami. W ten sposób mogą zachęcać swoich klientów, którzy jedzą również oczami. Coraz większą popularnością cieszą się torty zdobione wielobarwnym, ociekającym lukrem lub czekoladą, które wspaniale dekorują ciasto. Na piedestale wciąż znajdują się torty angielskie, których wykonanie świadczy o kunszcie cukiernika. Tego rodzaju wypieki dekorowane są za pomocą jadalnych figurek. Ich wykonanie wymaga precyzji, umiejętności oraz pomysłowości.  Największą grupą ich odbiorców są dzieci, które wybierają figurki inspirowane postaciami z bajek.Ofertę takich wypieków można sprawdzić pod poniższym linkiem: https://slodkiepasje.pl.

Organizacja pracy

Cukiernia to nie tylko kreatywność i umiejętność łączenia walorów smakowych z wizualnymi. To przede wszystkim sumienna i ciężka praca oraz doskonała organizacja. Każda cukiernia ma swoje własne zasady działania, które ułatwiają pieczenie słodkości nawet w ilościach hurtowych. Zwykle polega to na dokładnym rozplanowaniu działań i jeśli pozwala na to liczba członków załogi- podzieleniu zadań dla poszczególnych osób. Na początku wypiekane są spody i biszkopty, podczas ich wypieku przygotowywane są równocześnie kremy. Po ostygnięciu biszkoptów przekłada się poszczególne części. W czasie ich chłodzenia przygotowywane są dekoracje. Na koniec pozostaje zapakowanie ich w pudełka. Efekt końcowy to przede wszystkim zachwycający wygląd wypieków oraz doskonały smak. Cukiernie oferują różnorodny wybór ciast: od tradycyjnych makowców i serników, poprzez nowoczesne propozycje. Smaczne wypieki na różne okazje można sprawdzić pod poniższym linkiem: https://slodkiepasje.pl/gallery/ciasta/.