chleb

Polacy kochają pieczywo. Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kanapek na śniadania oraz kolacje. Pieczywo towarzyszy też wielu innym daniom jako sycący dodatek. Problem, z którym często się borykamy, jest przechowywanie pieczywa. Naturalne, pozbawione sztucznych dodatków chleby i bułki dosyć szybko stają się czerstwe. Każdy szuka swojego sposobu, aby dłużej cieszyć się smacznym pieczywem. Niektórzy zawijają je w lniane woreczki. To całkiem dobry sposób, jednak wilgotny chleb i bułki mogą spleśnieć. Do przechowywania pieczywa nie nadaje się także lodówka. Niska temperatura powoduje, że chleb czerstwieje. Najdłuższą świeżość gwarantuje trzymanie go w temperaturze pokojowej. Jak zatem najlepiej przechowywać pieczywo? 

W czym przechowywać chleb pieczony w domu lub kupiony w piekarni? 

Zarówno chleb, który jest przez nas samodzielnie przygotowywany w domu, jak i ten, który kupujemy w sprawdzonej piekarni, szybciej traci świeżość, ponieważ jest naturalny. Pełen sztucznych dodatków, pakowany często w folię będzie dłużej dobry do zjedzenia. Jednak jednocześnie nie będzie zdrowy i tak smaczny, jak naturalne wypieki. Chleb przygotowany na naturalnym zakwasie jest ciężki i wilgotny. Jeśli jest prawidłowo przechowywany, stopniowo traci swoje właściwości i można go spokojnie jeść przez kilka dni z rzędu. Najlepiej do jego przechowywania nadają się chlebaki

Pieczywo najlepiej zachowuje swoje właściwości, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej, w suchych warunkach, z dostępem do świeżego powietrza. Nie może być szczelnie owinięte, ponieważ szybko spleśnieje. Chlebaki zapewniają optymalne warunki, ponieważ jednocześnie chronią przed zbytnim wysychaniem i dają możliwość stopniowego odparowania wody. Dobry chlebak, który będzie regularnie czyszczony, sprawi, że bez względu na to, czy schowamy w nim chleb tostowy, bułki, czy pieczywo na zakwasie przez długi czas będziemy cieszyć się ich chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. 

Z czego wykonane są nowoczesne chlebaki? 

Nowoczesne chlebaki wykonane są z różnorodnych materiałów. Mogą to być zarówno produkty wykonane z naturalnego drewna, jak i chlebaki ceramiczne. Każdy z nich będzie miał nieco inne właściwości. Popularny styl skandynawski promuje na rynku chlebaki w jednolitych kolorach. Najczęściej wykonane są one z metalu lub ceramiki. Górna pokrywa jest drewniana, przez co z jednej strony szczelnie zamyka wnętrze, z drugiej zaś może być wykorzystana jako deska do krojenia pieczywa. W tym stylu możemy znaleźć zarówno czarne chlebaki, jak i białe propozycje. Wyglądają one schludnie i pasują do minimalistycznie urządzonych kuchni. Przechowywany z nich chleb, jeśli dodatkowo schowamy go do lnianego woreczka, długo zachowa świeżość.

Miłośnicy naturalnych, ekologicznych rozwiązań z pewnością zwrócą uwagę na chlebaki bambusowe. Ich największą zaletą jest stały dostęp powierza i cyrkulacja zachodząca w środku pojemnika. Do jego wykonania użyto bezpiecznych materiałów, więc pieczywo, które w nich przechowujemy, nie ma kontaktu z emalią, metalem, czy innymi środkami, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Minusem takich chlebaków jest trudność w ich czyszczeniu oraz mniejsza trwałość. 

Do przechowywania chleba dobrze sprawdzają się też chlebaki metalowe. Jeśli nie przeraża nas ich materiał, to z powodzeniem możemy zainteresować się takim rozwiązaniem. Są one lekkie oraz odporne na zniszczenia. Łatwo jest też je wyczyścić z zalegających okruszków. Występują też w bogactwie różnych kolorów, dlatego można wśród nich znaleźć białe chlebaki, a także te w bardziej odważnych barwach. 

Dodaj komentarz