Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które mogą przynieść przedsiębiorcy nie tylko satysfakcję, ale również duże pieniądze. Sukces w dużej mierze zależny jest od jakości serwowanych posiłków, ale decydują o nim również drobne szczegóły, które składają się na ogólny wizerunek obiektu. Jaką rolę ma w restauracji odpowiednia odzież robocza i dlaczego tak bardzo wpływa na to, jak biznes jest odbierany przez klientów?
Przede wszystkim profesjonalizm
Większość osób zapytana o to, jak powinien wyglądać dobry kucharz, odpowiada bez wahania: schludny fartuch lub bluza kucharska, do tego charakterystyczna czapka. Taki wizerunek promowany jest przez znane restauracje, ale również przez producentów żywności, którzy w ten sposób przedstawiają kucharzy w swoich materiałach promocyjnych. Odzież gastronomiczna ma nie tylko znaczenie w przypadku samego kucharza, ale również pomocy kuchennych i pozostałych pracowników kuchennego zaplecza. Wiele dużych sieci stawia na unifikację firmowej odzieży, dzięki czemu każdy pracownik, od kucharza po kelnerkę, ubrany jest w sposób kojarzący się jednoznacznie z daną marką. To wpływa na spójny wizerunek firmy w oczach klienta, ale również jest pomocne w skutecznych działaniach PR.
Kiedy ubiór kucharza jest szczególnie istotny?
Estetyczna, profesjonalnie wyglądająca bluza kucharska wraz z pozostałymi atrybutami sprawdzi się zwłaszcza wówczas, gdy kuchnia w restauracji jest częściowo lub całkowicie odkryta. Zdarza się to w pizzeriach, ale nie tylko, jest charakterystyczne też dla wielu luksusowych obiektów, w których goście mogą obserwować, jak sporządzane są zamówione przez nich posiłki. Wzbudza to większe zaufanie klientów, którzy mają wgląd w pracę personelu. Jednak gdy przestrzeń restauracji jest w dużej mierze otwarta, odzież gastronomiczna ma szczególne znaczenie. Żadna firma nie chce być utożsamiana z niechlujnym wyglądem personelu, zwłaszcza w branży gastronomicznej, gdzie przecież schludność i higiena pracy mają szczególne znaczenie.
Jaka powinna być profesjonalna odzież dla personelu restauracji?
Zarówno bluza kucharska, jak i pozostałe elementy stroju powinny być wykonane z przewiewnych, miłych w dotyku tkanin, podnoszących komfort pracy i zapobiegających nadmiernemu poceniu się w środowisku, w którym duża wilgoć i podwyższona temperatura są czymś naturalnym. Ponadto materiał powinien być przystosowany do prania w wyższej temperaturze — odzież gastronomiczna jest w końcu narażona na zaplamienie jedzeniem, a w przypadku białej tkaniny, tak popularnej w restauracjach, plamy są szczególnie widoczne. Dlatego uniform musi dobrze znosić pranie i kontakt z detergentami. Ważne też, by nie był podatny na wygniecenie. Odzież spełniająca te kryteria sprawi, że personel restauracji będzie prezentował się nienagannie nawet pod koniec zmiany, czym pozytywnie wpłynie na wizerunek marki.