bluza kucharska
0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które mogą przynieść przedsiębiorcy nie tylko satysfakcję, ale również duże pieniądze. Sukces w dużej mierze zależny jest od jakości serwowanych posiłków, ale decydują o nim również drobne szczegóły, które składają się na ogólny wizerunek obiektu. Jaką rolę ma w restauracji odpowiednia odzież robocza i dlaczego tak bardzo wpływa na to, jak biznes jest odbierany przez klientów?

Przede wszystkim profesjonalizm

Większość osób zapytana o to, jak powinien wyglądać dobry kucharz, odpowiada bez wahania: schludny fartuch lub bluza kucharska, do tego charakterystyczna czapka. Taki wizerunek promowany jest przez znane restauracje, ale również przez producentów żywności, którzy w ten sposób przedstawiają kucharzy w swoich materiałach promocyjnych. Odzież gastronomiczna ma nie tylko znaczenie w przypadku samego kucharza, ale również pomocy kuchennych i pozostałych pracowników kuchennego zaplecza. Wiele dużych sieci stawia na unifikację firmowej odzieży, dzięki czemu każdy pracownik, od kucharza po kelnerkę, ubrany jest w sposób kojarzący się jednoznacznie z daną marką. To wpływa na spójny wizerunek firmy w oczach klienta, ale również jest pomocne w skutecznych działaniach PR.

Kiedy ubiór kucharza jest szczególnie istotny?

Estetyczna, profesjonalnie wyglądająca bluza kucharska wraz z pozostałymi atrybutami sprawdzi się zwłaszcza wówczas, gdy kuchnia w restauracji jest częściowo lub całkowicie odkryta. Zdarza się to w pizzeriach, ale nie tylko, jest charakterystyczne też dla wielu luksusowych obiektów, w których goście mogą obserwować, jak sporządzane są zamówione przez nich posiłki. Wzbudza to większe zaufanie klientów, którzy mają wgląd w pracę personelu. Jednak gdy przestrzeń restauracji jest w dużej mierze otwarta, odzież gastronomiczna ma szczególne znaczenie. Żadna firma nie chce być utożsamiana z niechlujnym wyglądem personelu, zwłaszcza w branży gastronomicznej, gdzie przecież schludność i higiena pracy mają szczególne znaczenie.

Jaka powinna być profesjonalna odzież dla personelu restauracji?

Zarówno bluza kucharska, jak i pozostałe elementy stroju powinny być wykonane z przewiewnych, miłych w dotyku tkanin, podnoszących komfort pracy i zapobiegających nadmiernemu poceniu się w środowisku, w którym duża wilgoć i podwyższona temperatura są czymś naturalnym. Ponadto materiał powinien być przystosowany do prania w wyższej temperaturze — odzież gastronomiczna jest w końcu narażona na zaplamienie jedzeniem, a w przypadku białej tkaniny, tak popularnej w restauracjach, plamy są szczególnie widoczne. Dlatego uniform musi dobrze znosić pranie i kontakt z detergentami. Ważne też, by nie był podatny na wygniecenie. Odzież spełniająca te kryteria sprawi, że personel restauracji będzie prezentował się nienagannie nawet pod koniec zmiany, czym pozytywnie wpłynie na wizerunek marki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %