Olej roślinny jest niezbędnym produktem w każdej kuchni. Posiada szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, ale i jako zdrowy produkt, będący zamiennikiem o wiele mniej wartościowego tłuszczu zwierzęcego. Jednym z najcenniejszych jest olej rzepakowy, cieszący się coraz większą popularnością i nazywany “oliwą Północy”. Dlaczego warto po niego sięgać?
Dla zdrowego serca (i nie tylko)
Prawdziwym bogactwem oleju rzepakowego jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz omega-3. Wykazują one korzystny wpływ na zdrowie układu krwionośnego, zapobiegając wystąpieniu takich schorzeń jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Pomagają też utrzymać właściwy poziom cholesterolu oraz przeciwdziałają wystąpieniu chorób nerek.
Jako że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać kwasów tłuszczowych omega, konieczne jest dostarczanie ich w zbilansowanej diecie.
Tłuszcze te są obecne w wielu produktach. Jednak aby naprawdę poprawiały nasze zdrowie, kluczowe jest dostarczanie ich w odpowiednich proporcjach – stosunek kwasów omega-6 do omega-3 powinien wynosić 2:1 – tak, jak ma to miejsce właśnie w oleju rzepakowym!
Rzepak w kosmetyce? Tak!
Włączenie oleju rzepakowego do codziennej diety to nie jedyne możliwe zastosowanie tego cennego tłuszczu. Doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków – wykorzystywany jest między innymi przy wytwarzaniu rzemieślniczych mydeł naturalnych, kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz preparatach do włosów.
Jest popularny z uwagi na swoje działanie przeciwalergiczne, regenerujące i odżywcze, co pomaga poprawiać kondycję skóry, również u osób z problemami dermatologicznymi.
Coraz więcej osób praktykujących tzw. olejowanie włosów stosuje do tego celu właśnie oleje rzepakowe. Jest to idealne rozwiązanie do włosów wysokoporowatych – na przykład zniszczonych rozjaśnianiem lub zabiegami stylizującymi. Systematyczne stosowanie oleju rzepakowego sprawia, że ich struktura zostaje odbudowana, a włosy stają się miękkie, sprężyste i delikatne w dotyku.
Podobne, regenerujące działanie można zaobserwować także po włączeniu tego oleju do domowych zabiegów pielęgnujących i regenerujących paznokcie.
Czy olej rzepakowy na pewno jest zdrowy?
Mimo ogromnej produkcji oleju rzepakowego w Polsce (nasz kraj jest trzecim największym producentem tego tłuszczu w Europie), wiele osób nadal obawia się jego stosowania. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż nasiona uprawianego niegdyś rzepaku zawierały niezdrowy kwas erukowy.
Jednak olej z dzisiejszych odmian tej rośliny jest całkowicie bezpieczny, i nie ma żadnych powodów, by go unikać – za to warto korzystać z jego niezwykłych prozdrowotnych właściwości.
Zdrowie z rzepaku dla każdego
Olej rzepakowy jest jednym z tych produktów, które mogą znaleźć się w diecie każdej osoby. Jest odpowiedni dla osób w każdym wieku, jak również wegetarian i wegan, osób na diecie niskowęglowodanowej, ketogenicznej, bezglutenowej oraz odżywiających się na jeszcze inne sposoby.
Aby promować wiedzę na temat oleju rzepakowego powstał współfinansowany przez Unię Europejską program “Olej rzepakowy skarbem Europy”. Ma on na celu przede wszystkim świadomość konsumentów na temat jego właściwości oraz możliwych zastosowań. Dodatkowo pozwoli zacieśnić współpracę między dwoma największymi rynkami rzepakowymi w Unii: Polską i Francją.
Częścią programu jest strona internetowa olejrzepakowy.com, zawierająca liczne informacje na temat tego tłuszczu, począwszy od ciekawostek historycznych, kończąc na wartych wypróbowania przepisów kulinarnych.